Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/zerotohe/zerotohero.hu/html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Adatbázisok bevezető | zeroToHero

Adatbázisok bevezető

Sziasztok!

Egy gyors bemutatkozással indítanék, ha már ez az első adatbázisok témát érintő bejegyzés. Gáncs Zsófi vagyok és kicsivel több, mint két éve Oracle adatbázis-adminisztrátorként keresem a betevőmet.

Anno, amikor egyetemista voltam, nem gondoltam, hogy ezen a területen fogok elhelyezkedni. Valljuk be őszintén, kinek nem hangzik fene szárazan és semmitmondóan az a kifejezés, hogy adatbázis-adminisztrátor? Igazából nevezhetjük DBA-nak is, nekem így is az operátorok, Tank és Dózer jutnak eszembe a Mátrixból. Az ő feladatuk volt figyelemmel kísérni és szükség esetén támogatást nyújtani a kalandozó Neo és Trinity csapatának, legyen akár szó egyszerű felderítésről vagy égő házból való kimentésről.

Mit is jelent mindennap adatbázis-adminisztrátor szerepkörben dolgozni? Némileg párhuzamba állítható az előbb említett operátorok munkájával. Az elsődleges feladatunk az, hogy éberen őrizzük a ránk bízott adatbázisokat, szükség esetén támogassuk ügyfeleink adatbázisokban végzett kalandozásait.

Előfordul az is, hogy az ügyfél adatbázis meghibásodás miatt fordul hozzánk. Ilyen esetekben gyakorlatilag úgy járunk el, mint az orvosok. Lajstromba vesszük a tüneteket, szűkítjük a lehetséges okok listáját, majd ezek elhárítására különböző javaslatokat teszünk.

Ez az orvos analógia szépen és fennkölten hangzik, de én személy szerint jobban szeretem a Dr. House-os megközelítést (kivéve a minden páciens hazudik részt). Minden vészhelyzet és meghibásodás egy rejtély, melyet fel kell göngyölíteni. A kezdeti tünetek megfigyelése után szimatot fogunk és addig hajtjuk a különböző hipotéziseket, amíg el nem érünk a megfelelőnek ítélt megoldásig. Így lesz számunkra is minden eset egy új kaland ígérete.

Ahogy említettem, egyetemistaként még én sem láttam pontosan, akarok-e egyáltalán ezzel a szakterülettel foglalkozni. Hiszen hogyan is dönthettem volna róla? Az egyetemen megmutatják nekünk az adatbázisok elméletét, használunk egy kis SQL-t, a nagyvállalatok pedig egy-egy bemutatón általában prezentálnak pár éppen menő témát. Mutatnak pár olyan dolgot, ami érdekes lehet, de a gyakorlati rész megismerésére, azaz, hogy mit is csinál nap mint nap egy adatbázis-adminisztrátor, arra nem marad idő.

Szerencsére találkoztam egyetem alatt egy lelkes csapattal, akik adatbázis témákkal foglalkoztak, és hamar ráéreztem az ízére. Mivel az akkori kis csapat időközben zeroToHero program néven újraszerveződött, ezért most én is egyike lehetek azoknak, akik segítenek rálátást adni ezekre a kalandokra: hogy meglásd, megtaláld, mi az, amihez neked van kedved.

Egyelőre készítettem egy listát arról, melyik témák lennének kezdésként a legérdekesebbek DBA fronton. Íme:

 • Oracle adatbázis – eszik-e vagy isszák?
  Az Oracle egy remek relációs adatbázis-kezelő rendszer, de ez pontosan mit is takar?
 • Adatbázis állományok, sémák, táblák. Az adatbázis logikailag és fizikailag több egységből, állományból áll.
 • Dinamikus és szótár nézetek – az információ hatalom
 • Jogosultság kezelés – amit szabad DBA-nak…
  A legtöbb esetben olyan adatbázisokkal dolgozunk, melyek az ügyfeleink üzleti folyamatainak szerves részét képezik, így nem csoda, hogy a tulajdonosok szeretnék szabályozni, hogy mely felhasználók milyen jellegű szerepkörrel és jogosultságokkal vannak felruházva.
 • Adatbázismentés és visszaállítás – jó dolog ismerni a porral oltó használatát.
  Nem ritkán a kérdéses adatbázisok olyan adatokat tartalmaznak, melyek esetleges eltűnése vagy megsemmisülése mondhatni kellemetlenséget okozna – nevezhetjük súlyos anyagi kárnak is.
 • Hangolás – mert hangolni nem csak hangszereket lehet.
  Ösztön, gyakorlat és elméleti tudás találkozása. Ezen képességek használatára legtöbbször olyan esetben kerül sor, amikor az ügyfél elégedetlen az általa futtatott folyamatok végrehajtási idejével.

Bízom benne, hogy minél több alkalommal találkozunk, addig is, akinek nem volt teljesen világos a Tank és Dózer rész, az nézze meg (újra) a Mátrixot. ;)

Backup