Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/zerotohe/zerotohero.hu/html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Egy junior szoftverfejlesztő tapasztalatai 2022-ben | zeroToHero

Egy junior szoftverfejlesztő tapasztalatai 2022-ben

Mikor döntötted el, hogy az informatikai pályát választod?

Itthon nem találtam meg a számításaimat ezért 2018-ban Luxemburgba költöztem. Kint lehetőségem nyílt részt venni egy 6 hónapos bootcamp-en ahol a LAMP stack alapjait sajátítottam el, az első IT-s munkahelyemet is külföldön sikerült bezsebelni.

Hogy került a jelenlegi munkahelyed a látókörödbe?

Egyik jó barátom a cégnél dolgozik, sokszor hallottam a céges életről, így megtetszett és jelentkeztem.

Milyen elképzeléseid voltak amikor csatlakoztál a csapathoz?

Mindenféleképpen tanulni szerettem volna, többlet tudást elsajátítani Java fejlesztőként.

Szerinted mennyi ideig tarthat a betanulási időszak egy pályakezdő fejlesztőnek?

Nagyon változó, ha az illetőnek volt már bármilyen projekt tapasztalata ahol több emberrel dolgozott együtt, akkor szerintem hetek alatt is bele lehet csöppenni egy éles projektbe. Persze ez inkább a kivétel mint az átlag és inkább a fejlesztőkre vonatkozik. Ha egy olyan pályakezdőről beszélünk akinek esetleg még a tömbök is újdonság számba mennek ott el tudom képzelni, hogy hosszabb lesz a betanulási ideje.

Hogyan alakul ki az, hogy Frontend vagy Backend fejlesztő lesz valakiből? (nem tudom erre van-e megfelelő válasz, de hozhatod a saját példádat:)

Preferencia kérdése, nyilván vannak vizuálisabb típusú emberek akik inkább a végfelhasználó által nyomkodható felületet tudják makulátlanul megálmodni és ennek a típusnak a párja aki inkább az adatokkal szeretne zsonglőrködni. Nyilván egyik sem működőképes a másik nélkül, ezért nem árt, ha az ember ismeri az érem mind a két oldalát.

Mi a legnehezebb ebben az időszakban?

Ha a betanulási időszakról beszélünk akkor az én tapasztalatom alapján az a legnehezebb, hogy az ember ne vesszen el a részletekben. Ezért jó ha van egy mentor vagy egy olyan tankeret ami összefogja a tudást, nem engedi a kezdő fejlesztőt túlságosan a részletekben elveszi, de mégis megválaszolja az esetleges kérdéseket.

Mik a buktatók szerinted, ha éles projektre kerülsz?

Ha a fejlesztő nem tud megbírkózni a hirtelen nyakába zúduló információ mennyiséggel. Esetleg nem tud effektíven kommunikálni a projekten lévő többi fejlesztővel vagy fél attól, hogy kérdést tegyen fel / segítséget kérjen.

Mi a véleményed milyen szakmai és nem szakmai  kihívások várnak a fiatal informatikus pályakezdőkre 2022-ben? 

Nyilván a megfelelő, “future proof” programozási stack megtalálása az első, viszont ez a “Tutorial hell”-ben ragadás is eléggé veszélyes lehet, ezért érdemes inkább projektekben gondolkodni az elejétől.

A legtöbb programozással kapcsolatos kérdésre van válasz az interneten, viszont ezeknek a megtalálásához is szükséges ismerni az éppen a fejlesztő által használt webes kereső motort.

Úgy gondolom, hogy fontos az, hogy az adott fejlesztő tudjon kérdést megfogalmazni a kollégái felé, illetve ha nem kielégítő választ kap akkor igenis menjen a dolgok elébe és kérdezzen addig amíg az őt előre lendítő választ meg nem kapja.

A Covid szerinted hogyan befolyásolta a fiatal pályakezdők elhelyezkedését, életét?

Nem gondolom, hogy az informatikával foglalkozó fiatalok életét túlságosan megnehezítette volna, az online interjú az ágazati standard, esetleg néhol elvétve a személyes interjút akadályozhatja valamilyen módon. Az interjún túl esetleg amiben nehézséget jelenthet, hogy az újonnan érkező nem fog mindenkivel szemtől szemben találkozni az első naptól kezdve, de nem gondolom, hogy ettől kevésbé lenne effektív a betanulási időszak.

Tomolya Szabolcs