Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/zerotohe/zerotohero.hu/html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
HR kihívások a „negyedik hullámban” | zeroToHero

HR kihívások a „negyedik hullámban”

Szörnyű belegondolni, hogy ha azt mondjuk “negyedik hullám” mindenki tudja mire gondolunk, hát persze, hogy ismét a Covid…Mi más? Negyedszerre csap le és árnyékolja be az életünket és ki tudja mit hoz a jövő…

Mind magánemberként, mind HR-esként is számos nehézséget hozott az elmúlt 2 év. Hihetetlen, hogy már ilyen régóta van jelen az életünkben ez a vírus, már-már nem is emlékszünk rá, milyen volt a Covid előtt. Közben az élet megy tovább és a munkaerőpiac is iszonyatosan pörög. Az IT szektor eddig is kiemelt szerepet játszott, az életünket online térbe részben, vagy időnként egészében áthelyező 2020, 2021-es évben. A piaci igények megnőttek, az informatikushiány csúcson (persze ez évek óta fennálló tendencia), csak kapkodjuk a fejünket mi HR-esek, hogyan tudjunk egyensúlyozni a számos feladat között. Egyrészről, ami nehézséget okoz az a munkatársak felkeresése, megtalálása, felvétele. Az egész toborzási folyamat a feje tetejére állt, a jól bevált stratégiánkat a covid felülírta, a legsúlyosabb időszakban nem tudunk új munkatársakat fölvenni, az óriásira nőtt ügyfél igényeket kielégíteni. Ha sikerül megtalálni az új kollégákat, az integrálásuk sem egyszerű, hiszen az online vagy részben online térben felvetődik a kérdés: hogyan tudsz kiépíteni egy jó kapcsolatot a meglévő kollégák és az új kolléga között? Nehezen…Mindezek eredményeképpen az újak felmondanak, hiszen a közös élmények elmaradnak, nincs arra lehetőség, hogy a munkatársak jobban megismerjék egymást.

A meglévő kollégák motiválása is nehéz feladat, a személyes találkozások csökkenése miatt is, mivel elővigyázatosságból elmaradnak a cég életében az olyan fontos események, mint például a karácsonyi vacsora. 

Célunk a fiatal pályakezdők megtalálása, tanítása és segítése a karrierjük első lépcsőfokain. HR-esként mindenképp azt javaslom, hogy ne féljenek belevágni új kihívásokba, új technológiák megismerésébe. A zeroToHero képzések során tudással és tapasztalattal lesznek gazdagabbak és bár a munka világa kissé átalakult az elmúlt időszakban, szükség van a lelkes fiatalokra.  Sokszor azt látjuk, hogy bizonytalanok azt illetően hogy milyen témában szeretnének elmélyülni, backend, frontend vagy talán az infrastruktúra az a terület, ami érdekli őket. Ezért is javaslom, hogy képezzék magukat, több területet ismerjenek meg, míg végül választanak egyet, aminek a fekete öves szakértői lesznek. 

Hogy mit hoz a jövő, a 2022-es év? Rejtély, de bizakodóak vagyunk, történjen bármi, muszáj alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, ez az egyetlen módja a sikeres folytatásnak.

Papp Ágota
HR manager