Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/zerotohe/zerotohero.hu/html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Ilyen a munkahelyem – két adatbázis-konzultáns szemszögéből | zeroToHero

Ilyen a munkahelyem – két adatbázis-konzultáns szemszögéből

Varholik Máté és Medgyesi Márton a zeroToHero oktatáson való részvétel után találta meg jelenlegi cégét. Mindketten DBA alapismeretekre jelentkeztek, és a tanfolyamunk elvégzése után partnercégünktől állásajánlatot kaptak. Tavaly kezdtek adatbázis-konzultánsként, és azóta szerves részévé váltak munkahelyüknek. Jelenlegi feladataikról, mindennapjaikról, tapasztalataikról meséltek.

Mivel foglalkoztok jelenleg?

VM: Adatbázis-konzultánsként dolgozok, ezen belül is a munkaidőm 70 százalékát emergency supporttal töltöm, vagyis azonnali problémákat oldok meg. Partnercégeink informatikus szakembereivel tartom a kapcsolatot, tanácsot adok nekik vagy éppen rendszereket, adatbázisokat telepítek.

MM: Én ugyanazt csinálom, mint Máté, csak néha mindkettőnknek vannak még az általános feladatokon túl külön projektjeink.

zerotohero dba matemarci1_kicsi

 

Milyen előnyei vannak a munkátoknak? Mitől másabb, mint például a divatosnak számító fejlesztői szakma?

VM: Mindig is akartam tudni, hogy futtathatok egy alkalmazást, hogy működik egy komplexebb rendszer? Most már kezdem átlátni, és ezt hasznosnak tartom. Sokak számára az adatbáziskezelés fekete mágia, mivel nem tudják, mi zajlik a háttérben.

MM: Habár a fejlesztői munka eredménye kézzelfoghatóbb, de az adatbáziskezelést sokkal nélkülözhetetlenebbnek gondolom. Monumentálisabbnak tartom, ha egy rendszerben turkálok és nagyon sok ember munkáját befolyásoló lépéseket végzek, mint ha egy olyan alkalmazást készítenék, amit több százezren használnak. Az is motivál, hogy az informatikusok nagy része fejlesztő szeretne lenni, mert most ezen a területen mindenhol nagy hiányról hallani, viszont azt tapasztalom, hogy adatbázis-szakértőkre legalább akkora kereslet van, csak nem reklámozzák. És úgy hiszem, hogy ha ebbe az irányba indulok el, akkor később munkaerőpiaci szempontból nélkülözhetetlenebb leszek.

Mennyi előképzettséggel rendelkeztetek, könnyű volt beletanulni a feladataitokba?

zerotohero marton

Medgyesi Márton

MM: Mélyebben ezzel a szakterülettel a zeroToHero elődjének számító képzésen találkoztam, és akkor teljesen új dolgokat tanultam. Utána egy multinál gyakornokoskodtam, és több hónap elteltével jeleztek vissza a jelenlegi cégemtől, hogy lenne egy pozíciójuk számomra. Az adatbázis kezeléssel kapcsolatban nagyon kevés ismerettel és tapasztalattal kerültem be, de pozitív meglepetés volt számomra, hogy nem csináltak ebből problémát. Természetesként kezelték, és időt fordítottak a betaníttatásomra. Először csak odaültem egy kolléga mellé, és néztem, hogy mivel foglalkozik. Utána ez átfordult arra, hogy én ültem a számítógépnél, és nekem diktálták, hogy mit csináljak. Nagyon jó tapasztalatként éltem meg ezt a hozzáállást, és abszolút megérte a tanulásba fektetett energia.

VM: Rendelkeztem egy kevés adatbáziskezelési tapasztalattal, de a nagy részét a zeroToHero tanfolyamon, illetve a belsős oktatások során szereztem. Augusztus végén kezdtem, és mostanra érzem úgy, hogy magabiztosan végzem a munkám. De még sokat kell tanulnom ahhoz, hogy mindent problémát önállóan tudjak elvégezni.

Hogy látjátok, az egyetemi képzés mennyire van összhangban azzal, amit a munkaerőpiacon várnak tőletek?

VM: Hallgattam adatbázisokkal kapcsolatos tárgyat, az alapokat megtanították, de az inkább az elméleti háttért adta meg. A mostani cégemnél tanultam meg a gyakorlathoz szükséges tudást.

MM: Más egyetemre járok, mint Máté, de nekem is az elméleti és matematikai háttért tanították meg, amit most a munkám során nagyon ritkán hasznosítok.

Mindketten egyetemisták vagytok. Hogy tudjátok a tanulást összeegyeztetni a munkával?

MM: A multis gyakornoki állásomban azt várták el, hogy minél több órát dolgozzak. Persze a mostani cégemnél is fontos, hogy bent legyek, de más a hozzáállás: úgy gondolják, hogy az egyetemi tanulmányaimat kell előnyben részesítenem, hogy gyorsan elvégezzem. Ez hosszú távon megéri nekik, hiszen ezzel képzett, betanított, teljes munkaidejű kollégát kapnak. Ez a gondolkodás nagyon meglepett, mikor idejöttem.

Varholik Máté

Varholik Máté

VM: Elég nehéz megoldani, de egy jó időbeosztással sikerült az előző félévemet sikeresen zárni, és a mostanit is összeegyeztettem úgy, hogy 28 kreditet vettem fel.

Mi a napotok legjobb pillanata?

VM: Mikor valamit megjavítok és utána működik. Az adatbáziskezelés, vagy infrastruktúra  azért nem szokott tetszeni az embereknek, mert nem látják át, hogy mi történik a háttérben. De ha ezt  megérted akkor egy új világ nyílhat előtted.

MM: Én is jobban szeretek egy problémán dolgozni, feladatokat megoldani, mint csak bent ülni és várni a munkaidőm lejártát. Sokakkal ellentétben nekem nem az a nap fénypontja, mikor hazamehetek.

Hogy telik egy átlagos napotok?

MM: Nincs kötött munkaidő, így változó, hogy mikor megyek be. Délután szokott olyan lenni, hogy öt-fél hatkor még bent kell maradni, mivel a ügyfeleinknél sokszor olyan frissítést kell elvégezni, amelyet náluk csak a munkaidő lejárta után tudunk végrehajtani. Olyan is elő fordul, hogy egy feladatot több cégnek kell megcsinálnia, így időben egy nagyon kötött tervet kapunk, ahol ki van dolgozva, hogy ki mikor foglalkozik az adott munkarésszel. Ezeket nagyon szoktam élvezni, mert komplex, nagy precizitást, profi munkát igényel.

VM: Általában 9-re jövök dolgozni, átolvasom az éjszakai levelezést, felveszem az ütemet, és figyelem, hogy keletkezik-e valami probléma az ügyfeleknél. Ha nincs megoldandó probléma, akkor bütykölöm a nagyobb feladatokat, vagy folytatom a tanulást.

Mit tanácsolnátok annak, aki érdeklődik az adatbázis-konzultánsi szakma iránt? Milyen lehetőségeket láttok ezen a területen?

MM: Tapasztalataim alapján hatalmas kereslet van egy jó adatbázis-konzultáns iránt. Sok helyen, ahol megfordulunk mint szakértők, úgy tekintenek ránk, mint a megmentőjükre és tőlünk függ az, hogy következő héten tudnak-e majd dolgozni. Főként azoknak ajánlom ezt az informatikai irányzatot, akiket nem köt le a fejlesztés, elhivatottságot éreznek akár országokon átívelő rendszerek üzemeltetésére és nem rettennek vissza egy-egy óriási volumenű utasítás kiadására. (Például komoly ügyfél éles adatbázisán egy shutdown utasítás, ha a helyzet úgy hozza.)

zerotohero dba matemarci2_kicsi

 

VM: Az adatbázis-konzultánsi szakma eléggé tág ismereteket igényel, amihez folyamatos fejlődés és tanulás szükséges. Ha valaki ezt teljesíteni tudja, akkor széleskörű ismerete lesz az olyan témákban is, amikre mindenkinek szüksége van valamilyen szinten – gondolok itt az SQL-re, különböző script nyelvekre, szerverek működésére és más eszközökre. A rendszerek folyamatos fejlődése mellett elengedhetetlen a tudásfejlesztés is, ami kihívások elé tudja állítani az embert. Nem mellesleg egy jól optimalizált lekérdezés akár megtöbbszörözheti egy rendszer gyorsaságát – az ilyen élmények felbecsülhetetlenek ;).