Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/zerotohe/zerotohero.hu/html/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Juniorként az adatbázis-adminisztrációról | zeroToHero

Juniorként az adatbázis-adminisztrációról

By 2016.07.22Story

A zeroToHero programunkon belül rendszeresen tartunk adatbázis-adminisztráció okatásokat, amelynek köszönhetően számos fiatalnak sikerült DBA-ként elhelyezkednie. Közülük két junior kollégával, Sárközi Dórával és Molnár Barnabással beszélgettünk az eddigi tapasztalataikról és a szakmáról kialakult képükről.

A DBA-st honlapunkon úgy jellemezzük, hogy analitikus képességű, gyógyító vénájú személyiség. Szerintetek milyen típusú embernek jó ez a szakterület?

Sárközi Dóra:  Alapvetően az előbb felsoroltakra van szükség a napi munkavégzés során. Megtalálni a problémát, illetve annak megoldásához sokszor együtt kell működni, meg kell hallgatni az ügyfeleket, és ehhez nem árt még a kreativitás sem.

Molnár Barnabás

Molnár Barnabás

Molnár Barnabás: Előfordul például, hogy mi az egyik fajta folyamatot tartjuk a legjobb megoldásnak, de ezt az ügyfél nem akarja. Ilyenkor a hatékony eredmény érdekében muszáj kompromisszumra törekednünk. Sokszor alkalmazkodnunk kell, hiszen csak úgy nem nyúlhatunk bele egy másik cég rendszerébe, egyeztetni kell a helyi informatikusokkal, figyelni a céges szokásokat. Konfliktusok nem szoktak lenni, de ehhez figyelni kell egymásra.  A feladatok megoldásánál alapvetően egy kíváncsiskodó típus a leghatékonyabb. Elég komplex rendszerekkel foglalkozunk, és sokszor azokhoz az alkalmazásokhoz vagy háttérfolyamatokhoz is hozzá kell nyúlni, amik nem kapcsolódnak szorosan magához az adatbázishoz.

 

Most a fejlesztés a divat, így adódik a kérdés, hogy ti mit láttatok ebben a szakmában, miért indultatok el ezen az úton?

dbainterjuzerotohero2

Sárközi Dóra

SD: Nálam egyszerű: nem szeretek fejleszteni. Egészen más szemléletmód kell a DBA-hoz, inkább a rendszergazdai feladatokat szeretem csinálni.

MB: Korábbi munkahelyeimen fejlesztőként dolgoztam. A DBA-hoz először csupán érdeklődéssel fordultam, emiatt mentem el egy előadásra ebben a témakörben. Az ottani feladatoknál jól teljesítettem, ezért úgy döntöttem kipróbálom magam ezen a területen is. Nyugisabb, mint a fejlesztés, a problémák is teljesen mások: nem hosszú sorokat kell gépelni, helyette néha elég egy-két parancs, és már megy is a dolog. Lépésről lépésre kell haladni, és előfordulhat egy-egy olyan bug, amivel nem tudunk mit csinálni, mert nem rajtunk múlik.

Sokan félnek egyáltalán álláspályázatot benyújtani erre a munkára, mivel úgy gondolják, nincs elég ismeretük hozzá. Ti hogy tapasztaljátok, mik az alapvető elvárások, mennyit kellett tudnotok az adatbázis-kezelő rendszerekről? Hogyan állnak hozzátok a senior kollégák, vagy akár a munkáltató: késznek kell-e lennetek a munkakezdés napjától vagy van betanulási időszak?

SD: Nekem egyszerűbb volt a dolgom, egy ismerősöm adatbázis-adminisztrátorként dolgozik, és sokat mesélt nekem a mindennapjaikról. Ebből tudtam, hogy nincs olyan sok alapkövetelmény: Linux, SQL parancsok ismeretére volt szükségem. A seniorok folyamatosan tanítanak be minket, ők is tudják, hogy az Oracle termékekről nagyon keveset tanítanak az egyetemen, ezért így is állnak hozzánk.

MB: Inkább a személyes készségek számítanak. Vegyük például a zeroToHero oktatást, ahol akár álláslehetőséget is kaphat egy-egy résztvevő. Az a fontos, hogy az előadásokon, oktatásokon kommunikáljanak az emberek és kérdezzenek sokat. Ne legyenek maguknak valók, kezdeményezzenek, és az esetleges teszteknél igyekezzenek maguktól is rájönni a megoldásra (guglizzák ki). Ilyen emberek kellenek a munkáltatóknak és így lehet a többiek közül kiemelkedni.

Milyen előzetes feltételezéseitek voltak ezzel a szakmával kapcsolatban, és ehhez képest mivel találkoztatok?

SD: Nehéz lesz, és kihívásokkal teli.

MB: És az is.

SD: Találkozhatsz könnyebb és nehezebb részekkel is, például ha nem tudod, hol a hiba vagy, hogy melyik rajtkőről kezdj. De ilyenkor tudok segítséget kérni a többi kollégámtól.

dbainterjuzerotohero

Miből tanultatok a legtöbbet? Tudnátok esetleg valamilyen könyvet, honlapot ajánlani annak, aki jobban beleásná magát az adatbázis-adminsztrációba?

MB: Egyéni oktatásban, a senior kollégáktól tanultam a legtöbbet. De az Oracle hivatalos honlapján lévő doksikat szoktuk nézni. Minden benne van, de ki kell ismerni hozzá az oldalt. A Stack Overflow-t vagy egyéb szakmai oldalakat is lehet nézegetni, onnan is származhatnak jó megoldások. Kiinduló alapnak jók a Youtube videók is, amik az egyes eseteket feldolgozva láttatják, hogy milyen is a munkánk.

Mások mi alapján dönthetik el, hogy ez a jó szakirány számukra? Milyen tanácsot adnátok a kezdő informatikusoknak pályaválasztásuk során?

SD: Próbálják ki a DBA-t, előre nem lehet megmondani, hogy tetszeni fog-e.

MB: Figyeljék meg már az egyetemen, hogy a beadandóknál milyen típusú feladatok mennek nekik jól, melyik területen mozognak kényelmesen. Legyenek nyitottak, és járjanak el előadásokra, tanfolyamokra.

SD: Beszélgessenek a munkájukról ismerőseikkel, barátaikkal. Olvasgassák a szakmai blogokat, fórumokat.  Nem mindenki kedveli ezt a területet, szóval minél több véleményt érdemes meghallgatni.

Mik a főbb kihívásai, izgalmai a munkátoknak?

dbainterjuzerotohero3SD: Sosincs két egyforma feladat. Amint megoldok egy problémát, az implikálhat egy újabbat, és akkor azzal kell foglalkozni. Sosem lehet tudni, hogy mikor ér véget ez a folyamat.


MB: Hogy hazaérsz-e este 8-ra, vagy csak reggelre. Hozzátenném, hogy velem ilyen nem fordult elő… még.

Milyen jövőt jósoltok a szakmátoknak? Ajánlanátok pályakezdő informatikusoknak a DBA-t, mint karrierlehetőséget?

SD: A DBA abszolút felfutóban van, az Oracle folyamatosan fejleszt, erre nyugodtan lehet karriert építeni.

MB: Ráadásul nagyon ritka az ilyen típusú rendszergazda, mert sokak fejében sztereotípiaként él ez a szakma, és tévesen egy sötét lyukban kávén és cigin élő, szőrös rendszergazdával azonosítják.

SD: Nem érzik, hogy mi a különbség például az iskolai rendszergazda és egy DBA-s között. Erre példa, hogy a múltkor is összetévesztette egy ismerősöm. Végül úgy magyaráztam el neki, hogy megkérdeztem tőle, hogy melyik bankba jársz? És megkapod a fizetésed? Ha igen, akkor az miattunk van. (Dóri jelenleg egy pénzintézet adatbázisának üzemeltetésében vesz részt-a szerk).

De, hogy kinek való kinek nem, azt emberje válogattja. Javaslom, hogy beszéljenek ismerőseikkel, kérdezgessék őket. Ha semmi affinitást nem éreznek, akkor hagyni kell. Az az adatbázisoknak
sem tesz jót, ha olyan foglalkozik velük, aki nem szereti kezelni.dbainterjuzerotohero4


MB: A pályaválasztás előtt érdemes minél több tapasztalatot gyűjteni a kisebb-nagyobb tanfolyamokon. Olyan sok minden elérhető ma már a 3D modelezzéstől kezdve, effektezés, Photoshoppozás, dizájn tervezés, weblaptervezés, a DBA-skodástól egészen a big data-ig, hogy hiba lenne kihagyni ezeket a lehetőségeket. Ezekben, és persze több területben óriási a potenciál, csak meg kell találni, melyik passzol az adott egyéniséghez.