Élet a kódoláson túl

Láss bele az adatbázisok világába gyakorlati úton! Relációs adatbázis oktatás - 2021. augusztus 6-7.

Érdekel az adatbázisok világa?

Szeretnéd megtudni milyen szempontok szerint érdemes adatbáziskezelőt választani?

Hasznos tudás, sok gyakorlat, számos érdekesség és akár azonnali munkalehetőség egy éles projekten!

MIRŐL LESZ SZÓ?

Ez a másfél napos oktatás:

    • Áttekinti sok szempontból a relációs adatbázisok kötelezően elvárt képességeit, illetve minél több olyat, amelyek opcionálisak csupán, és megkülönböztetik őket egymástól.
    • Ezen opcionális elemek és képességek közül kiemelünk kettőt, és azokat az Oracle adatbázisokat példaként használva megismerjük egy picit részletesebben is:
      – a procedurális lehetőségeket: az Oracle esetében a PL/SQL nyelvet
      – az adatbázis triggereket, amelyeket az Oracle esetében pont a PL/SQL nyelv segítségével valósíthatjuk meg.

Az oktatás első fél napja jobbára elméleti jellegű, míg a második fél nap (a PL/SQL) illetve a harmadik fél nap (a triggerek) sokkal inkább gyakorlat-orientált lesz, még annak kárára is, hogy így sok lehetőséget nem érkezünk még csak megemlíteni sem.

Megjegyzés: az Oracle adatbázis rendszerek igen komplexek, és a teljeskörű professzionális üzemeltetéshez azért ennél lényegesen több tudásra lesz szükséged. Ezeket az Oracle University többnapos, mindenre kiterjedő tanfolyamai tanítják, és ezeket a tanfolyamokat erősen javasoljuk majd, még akkor is, ha most az alapokat elsajátíthatod ingyenesen.

MIT ADTAK NEKÜNK A RELÁCIÓS ADATBÁZISOK?

Szinte biztos, hogy ismered a relációs adatbázisokat. Azt is tudod, hogy benne az adatokat táblákban tárolják, és hogy SQL az a nyelv, amellyel lekérdezed, vagy éppen módosítod az adatokat.

Ezek a tulajdonságok – és még megannyi más – minden relációs adatbáziskezelőben azonosak, vagy legalábbis nagyon hasonlóak.
Van viszont egy csomó minden, ami 1-1 adatbáziskezelőt kiemelhet a többiek közül. Ami miatt az egyik „jobb”, mint a másik. Aki csak ezen szoftverek ára és performanciája alapján választja ki, hogy mikor melyik a megfelelő, az nagyon sekélyes, pontosabban nem látja a lényeget.

Olyan ez, mint amikor gépkocsit választ az ember, vagy még inkább olyan, mint amikor egy cég gépkocsi-típust és modellt választ az autóflottája számára. Az ár és a végsebesség messze nem a legfontosabb paraméterek. Mi az Oracle adatbáziskezelőt érezzük a legteljesebbnek, legkifinomultabbnak a sok-sok egymással versenyző rendszer közül. Persze hiába tartja valaki jobbnak pl. a BMW 5-öst a Dacia Logan-nál, azért ár és egyéb megfontolásokból kiindulva – egyes esetekben – jogos lehet a Daciát választani. De legalább ismerni kell azt, hogy az egyik miben több, mint a másik.

Ez a másfél napos előadás erre akar rámutatni. Az a célunk, hogy a résztvevők megismerjék, mennyi egyéb szempontot is figyelembe kéne venni a választáshoz.

NEKEM VALÓ EZ A TANFOLYAM?

HA pályakezdő, vagy tanulmányaidat folytató informatikus hallgató vagy, ÉS szívesen foglalkoznál nagyvállalati adatbázisok adminisztrációjával, akár részmunkaidőben is.
HA alapszintű SQL ismeretekkel rendelkezel, ÉS még nincs sok gyakorlati tapasztalatod.
HA tökéletességre törekvő, alapos és gyógyítói vénával megáldott vagy, ÉS szeretnéd megtanulni, hogyan kamatoztathatod ezt az informatikában.

Akkor IGEN!

 MILYEN TUDÁS KELL, HOGY ÉRTSEM, AMIRŐL SZÓ LESZ?

A tanfolyamon való hatékony részvételhez mindenképpen szükséged lesz egy alapszintű SQL ismeretre. Ha már írtál pár SELECT-et, akkor elegendő előtudással érkezel. :)

 MUNKALEHETŐSÉG? HOGY KELL EZT ÉRTENI?

A zeroToHero alkalmain igyekszünk a Számotokra az adott témában a legjobban hasznosítható anyagokat összerakni, és aki jól teljesít az oktatásainkon, annak munkalehetőséget is kínálunk! Most egy olyan projektre keresünk munkatársakat, amelyben főleg adatbázisokkal és adattárházzal kell foglalkozni,  amely során elsajátíthatod az alapokat, amivel a továbbiakban kiteljesítheted az informatikai karrieredet.
Ez semmiféle kötelezettséggel nem jár, és ne aggódj, nem egy marketingeseményen fogsz résztvenni :)

Ha a teljes sztori is érdekel, akkor olvasd el motivációnkat a Rólunk rovatban!

KIVEL FOGSZ TALÁLKOZNI AZ OKTATÓTEREMBEN?

Helló, szia!
Kerepes Tamás vagyok, az Oracle adatbázis-adminisztrálási témában leszek a mostani kurzusokon az előadó.
29 éve, tehát a magyarországi Oracle leányvállalat 1993-as megalapítása előtt is már Oracle adatbázisokkal foglalkoztam: konzultánsként és oktatóként. Dolgoztam az Oracle-ban évekig: oktatóként, tananyagíróként, fejlesztőként, konzultánsként. A világ 30 országában voltam meghívott előadó, és időnként még most is elvállalok egy-egy oktatást, mert “tudást átadni” egy nemes dolog, és a szenvedélyemmé vált.
Amúgy mostanában elsősorban cégvezetőként dolgozom: 1999 óta vezetem a saját cégem, amiről büszkén mondhatom: Oracle adatbázis-tudásban Magyarországon mi vagyunk “az (egyik) elit”. A legtöbb nagyvállalat nagyítóval keresi az olyan tudást, amivel az én munkatársaim rendelkeznek.
Az elmúlt 29 évben megszerzett tapasztalatok alapján készült el ez a tananyag, amelyben az adatbázis-adminisztráció alapjaival ismerkedhetsz meg. A tanteremben jóval tovább megyünk ebben a témában, mint amit az egyetemen hallhattál, tanulhattál. A részvételeddel egy olyan közösséghez csatlakozhatsz, amelyből kikerülhetnek majd a jövő DBA-i, akár azokban a cégekben, amelyekkel mi magunk is együtt dolgozunk.
Tehát, ha szeretnél hasznos új dolgokat tanulni, és esetleg szívesen dolgoznál, mint adatbázis-adminisztrátor, akkor mindenképpen szívesen látlak az oktatásokon! A jövőbeli teljes vagy részmunka vállalása nem előfeltétele a részvételednek, noha mi nyilván inkább azokra fókuszálnánk, akik dolgozni is szeretnének ebben a témában.

HOGYAN ÉS MEDDIG JELENTKEZHETEK?

Ha felkeltettük érdeklődésed, kattints tovább oktatási adminisztrációs oldalunkra
és jelentkezz INGYENES, másfél napos oktatásunkra!

Jelentkezem

A következő oktatás időpontja:
2021. augusztus 6-7. (pénteken 18:00-21:00 és szombaton 9:00-17:00)

Jelentkezési határidő:
2021.08.05. 23:59

Helyszín: 1095, Budapest, Soroksári út 32-34 E ép. 6. em

Figyelem! A férőhelyek száma erősen korlátozott, mert minden tanfolyamon biztosítunk setupot a gyakorlathoz, és a tantermünkben 10 férőhely van.
Ezért, ha jelentkezel egy oktatásra, akkor azt kérlek vedd komolyan! Természetesen megértjük, ha egy váratlan helyzet miatt nem tudsz eljönni, de jelezd ezt nekünk minél hamarabb. Azok, akik lemondás nélkül nem jelennek meg, többet nem jelentkezhetnek általunk szervezett oktatásra, hiszen ők mások elől veszik el a helyet.

A zeroToHero elsősorban fiatal egyetemistáknak lett kitalálva, ezért oktatásaink úgy vannak összeállítva, hogy számukra a lehető leghasznosabb legyen. A nagy érdeklődésre való tekintettel azonban erre az oktatásunkra felső korhatárt állítottunk be, ami jelen esetben 26 év.

A Történet helye…

Gyakori félreértés az, hogy Informatikus=Programozó. Valójában tucatnyi egyéb lehetséges feladat és munkakör létezik, amelyet informatikus végezhet.

A szakterületek közül a rendszermérnökök, devops-ok, rendszergazdák felé kanyarodnánk az oktatáson. Itt is rengeteg a kreatív, kihívást jelentő (és jól fizető)munkalehetőség. És ráadásul a programozáshoz képest még kevesebbet is kell grindolni.

Az egyik ilyen szakterület az adatbázisok működtetése, “bűvölése”. Mivel ebben a tekintetben minden adatbáziskezelő rendszer egy kicsit más, külön-külön kell őket megismerni, tanulmányozni. Mi itt most a “prémium kategóriát”, az Oracle adatbáziskezelőt akarjuk Veletek részben megismertetni.  Egyrészt azért, mert csodálatosnak tartjuk, másrészt ez a legelterjedtebb rendszer Magyarországon, és az egész világon is. Biztosak vagyunk benne, hogy az eddig megszerzett tudásod a gyakorlati oktatásunkkal kiegészítve jól használható kompetenciává válhat. 

A másfél napnyi előadással szeretnénk tudást nyújtani, de ugyanakkor keressük is azokat, akik akár adatbázis, akár middleware rendszerek mérnökeivé szeretnék képezni magukat. Hiány van ugyanis ezekből a szakemberekből és mi is szeretnénk kivenni a részünket a jövő infrastruktúra szakértőinek a kiképzésében.